browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Owsiane ciasteczka podróżne

Posted by on 13 października 2013

Od kilku dni chodziły za mną ciasteczka owsiane. Postanowiłam w końcu zabrać się do roboty i upiekłam je w piątek.

Przydały się, bo wyjeżdżam. Są w sam raz na drogę.

Ciasteczka podróżne

Ciasteczka podróżne

Przepis? Proszę bardzo

Składniki

  • 200 ml mleka (ja użyłam sojowego)
  • 40 g oleju kokosowego (można bez, ale wtedy trzeba dodać odpowiednio więcej masła)
  • 40 g masła
  • 4 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 łyżka miodu
  • 250 g różnych płatków i bakalii – dowolnie (użyłam 80 g płatków orkiszowych, 80 g owsianych błyskawicznych, a resztę stanowiły wiórki kokosowe, orzechy arachidowe [oczywiście bez soli], sezam i rodzynki

Przygotowanie

  • Masło, mleko, cukier i miód zagotować
  • Gotować na wolnym ogniu mieszając aż do zredukowania masy (stanie się gęstsza)
  • Do ciepłej masy dodać bakalie i zamieszać (u mnie wyszło trochę więcej płatków niż w przepisie)
  • Wyłożyć masę do foremek (ja powkładałam ją do foremek muffinkowych)
  • Piec w piekarniku w 180 stopniach ok 20 min (można chwilę krócej)

Po upieczeniu ciasteczka muszą stygnąć w foremkach, bo gdy są ciepłe nie da się ich wyjąć – rozpadają się. Są przepyszne i łatwe do zrobienia. Nadają się, by zabrać je do samochodu lub pociągu – dlatego nazwałam je podróżne 🙂

Podrzucam też baner akcji – świetny pomysł, by przez gotowanie zwrócić uwagę na problemy z pszczołami!

Comments are closed.