browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Kasza gryczana z suszonymi pomidorami i jarmużem

Posted by on 22 października 2013

Od kiedy na warsztatach „Qmam kaszę” z Maią Sobczak z poznałam nowe sposoby na kaszę, jestem jej fanką. Tzn. – fanką kaszy. Mai oczywiście też.

Poniżej przepis na kaszę gryczaną z suszonymi pomidorami i jarmużem.

Kasza gryczana z jarmużem i suszonymi pomidorami

Kasza gryczana z jarmużem i suszonymi pomidorami

Składniki (ilość na 2 osoby)

  • 150 g prażonej kaszy gryczanej
  • 4-6 plastrów suszonych pomidorów pokrojonych w paski
  • 2 liście jarmużu (pokrojone i obgotowane)
  • 1 mała cebula pokrojona w kostkę
  • olej migdałowy (lub rzepakowy)
  • ok. 1/2 litra wywaru z gotowania liści jarmużu lub innych warzyw
  • Sól, pieprz – do smaku

Przygotowanie

  • Do garnka wlać tyle oleju, by pokrył dno naczynia
  • Na rozgrzany tłuszcz wrzucić cebulkę, posolić, zeszklić
  • Dorzucić suchą kaszę i prażyć na oleju ok. 3 min
  • Dorzucić do garnka suszone pomidory i obgotowany jarmuż, smażyć jeszcze ok. 3 min
  • Do mieszanki dolać wywar warzywny
  • Gotować, aż kasza wchłonie wodę i będzie miękka (wywar można dolewać stopniowo, gdy się wchłonie, dolewać kolejną porcję, jeśli zabraknie wywaru można zastąpić go wodą)
  • Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Comments are closed.