Od kiedy na warsztatach „Qmam kaszę” z Maią Sobczak z poznałam nowe sposoby na kaszę, jestem jej fanką. Tzn. – fanką kaszy. Mai oczywiście też.
Poniżej przepis na kaszę gryczaną z suszonymi pomidorami i jarmużem.
Składniki (ilość na 2 osoby)
- 150 g prażonej kaszy gryczanej
- 4-6 plastrów suszonych pomidorów pokrojonych w paski
- 2 liście jarmużu (pokrojone i obgotowane)
- 1 mała cebula pokrojona w kostkę
- olej migdałowy (lub rzepakowy)
- ok. 1/2 litra wywaru z gotowania liści jarmużu lub innych warzyw
- Sól, pieprz – do smaku
Przygotowanie
- Do garnka wlać tyle oleju, by pokrył dno naczynia
- Na rozgrzany tłuszcz wrzucić cebulkę, posolić, zeszklić
- Dorzucić suchą kaszę i prażyć na oleju ok. 3 min
- Dorzucić do garnka suszone pomidory i obgotowany jarmuż, smażyć jeszcze ok. 3 min
- Do mieszanki dolać wywar warzywny
- Gotować, aż kasza wchłonie wodę i będzie miękka (wywar można dolewać stopniowo, gdy się wchłonie, dolewać kolejną porcję, jeśli zabraknie wywaru można zastąpić go wodą)
- Doprawić do smaku solą i pieprzem.