browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Chleb żytni na zakwasie

Posted by on 25 listopada 2013

Jeśli masz mąkę, wodę i sól, to masz wszystko, czego potrzeba do przygotowania mojego ulubionego i jednocześnie najłatwiejszego chleba żytniego na zakwasie. Przepis pochodzi z bloga Liski, tj. Elizy Mórawskiej (http://pracowniawypiekow.blogspot.com/). Przepis testowałam z wykorzystaniem różnych mąk: żytniej, pszennej, pszenno-żytniej. To są najlepsze zestawienia. Niestety gdy testowałam przepis z gotowanymi ziemniakami, czy mąką kukurydzianą, zawsze coś szło nie tak i co prawda chleb ładnie wyrastał, ale podczas pieczenia opadał. Nigdy nie był no zakalec, lecza ale nie byłam zadowolona z efektu.

DSCN7693

Przepis w całości kopiuję z bloga Pracownia Wypieków, bo jest bardzo dobry i warto z niego korzystać.

Dzień przed pieczeniem

  • 1 łyżka zakwasu żytniego (dokarmionego 10-12 godzin wcześniej)
  • 150 ml wody
  • 150 g mąki żytniej chlebowej typ 720

Po 12-18 godzinach dodajemy

  • 380 g mąki żytniej chlebowej typ 720
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki drożdży instant (opcjonalnie)
  • 200 ml wody w temp pokojowej
  • 50 g prażonego słonecznika
Chleb żytni na zakwasie

Chleb żytni na zakwasie

 

Przygotowanie

  • wszystkie składniki oprócz pestek wymieszać mikserem lub łyżką (nie należy miksować zbyt długo)
  • na koniec dodać uprażony i ostudzony słonecznik
  • przełożyć ciasto do keksówki o długości 26-30 cm wysmarowanej oliwą i wysypanej otrębami żytnimi. Przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (2-6 godz.)
  • ciasto ma podwoić swoją objętoś
  • nie należy wstawiać do piekarnika niewyrośniętego ciasta
  • wstawić kek sówkę do zimnego piekarnika, ustawić temeraturę 230 stopni, po 30 minutach zmniejszyć do 210 i piec jeszcze ok 30 minut
  • warto po ok. 30 minutach od wstawienia chleba sprawdzić, jak się piecze, ponieważ czas pieczenia zależy przede wszystkim od tego, jak szybko nagrzewa się piekarnik
  • jeśli chleb za bardzo rumieni się z wierzchu, należy przykryć go folią aluminiową i dopiekać pod nią
  • ostudzić na kuchennej kratce

Comments are closed.