Już jutro, tj. 22 września początek astronomicznej jesieni. Za oknem pochmurno. Deszcz w końcu sobie odpuścił i przynajmniej w tej chwili nie pada.
Jesień kojarzy się z przemijaniem i smutkiem. Ma jednak także pozytywne strony. Ta pora roku to dla mnie moc świeżych ziół, warzyw, owoców. Może dlatego miałam potrzebę przygotowania jesiennej pizzy na drożdżowym cieście?
Ten przepis na ciasto drożdżowe do pizzy znalazłam na blogu White Plate. Podwoiłam jednak ilość składników i dodałam świeże siekane zioła: oregano, tymianek, rozmaryn i czosnek.
Ciasto drożdżowe na pizzę (do pieczenia użyłam silkonowej formy do tart o średnicy 28 cm)
Składniki
- 240 g mąki
- 1 łyżeczka suszonych drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 2/3 szklanki wody
- świeże posiekane zioła, np. tymianek, oregano, rozmaryn, czosnek
- oliwa: 1 łyżka do wysmarowania formy, 1 łyżka do posmarowania ciasta
Przygotowanie
- Wszystkie składniki połączyć – wyrobić za pomocą miksera
- Posypać mąką
- Przykryć czystą, lnianą ściereczką
- Odstawić miskę z ciastem na 1 godzinę
- Gdy ciasto urośnie wykleić nim wysmarowaną oliwą formę
- Posmarować ciasto oliwą, poczekać 15 minut
Co do sosu i farszu do pizzy jest duża dowolność. Ja ciasto posmarowałam sosem cukiniowo-paprykowo-pomidorowym a na to położyłam farsz z pieczarek, oliwek, ziół, kiełbasy krakowskiej i odrobiny sera. Wstawiłam pizzę do rozgrzanego do 200 stopni C piekarnika i piekłam, aż zarumieniły się brzegi i spód ciasta.
W domu przyjemnie pachniało ziołami – oregano, tymiankiem, rozmarynem i czosnkiem. Jesiennie, aromatycznie, smacznie.