Przedstawiam przepis na ziołowe wytrawne ptysie – już kilka osób pytało mnie, jak je zrobić – dla tych co chcieli i dla tych co jeszcze nie wiedzą, że chcą.
Można je nadziewać dowolną wytrawną pastą (jajeczną, rybną, twarożkiem z ziołami…). Sprawdzą się np. jako przystawka lub finger food na imprezę.
Składniki
- 1/2 kostki margaryny
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka wody
- 3 jaja
- szczypta soli
- szczypta ulubionych ziół (użyłam prowansalskich)
Przygotowanie
- Zagotować wodę z margaryną, szczyptą soli i ziołami
- Do gorącej wody z tłuszczem dodać mąkę energicznie mieszając – można użyć miksera
- Po połączeniu składników odstawić masę do ostygnięcia
- Do ostygniętej masy dodawać po jednym jajku, miksować – przed dodaniem następnego jajka poprzednie powinno być wymieszane z resztą masy
- Przełożyć masę do szprycy (może być też rękaw cukierniczy bądź zrobiony z pergaminu rożek)
- Wyciskać ptysie na pergamin zostawiając pomiędzy nimi odstępy (będą rosły)
- Piec do zrumienienia w 180 stopniach