browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Ptysie wytrawne ziołowe

Posted by on 14 października 2013

Przedstawiam przepis na ziołowe wytrawne ptysie – już kilka osób pytało mnie, jak je zrobić – dla tych co chcieli i dla tych co jeszcze nie wiedzą, że chcą.

Można je nadziewać dowolną wytrawną pastą (jajeczną, rybną, twarożkiem z ziołami…). Sprawdzą się np. jako przystawka lub finger food na imprezę.

ptysie

Składniki

  • 1/2 kostki margaryny
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka wody
  • 3 jaja
  • szczypta soli
  • szczypta ulubionych ziół (użyłam prowansalskich)

Przygotowanie

  • Zagotować wodę z margaryną, szczyptą soli i ziołami
  • Do gorącej wody z tłuszczem dodać mąkę energicznie mieszając – można użyć miksera
  • Po połączeniu składników odstawić masę do ostygnięcia
  • Do ostygniętej masy dodawać po jednym jajku, miksować – przed dodaniem następnego jajka poprzednie powinno być wymieszane z resztą masy
  • Przełożyć masę do szprycy (może być też rękaw cukierniczy bądź zrobiony z pergaminu rożek)
  • Wyciskać  ptysie na pergamin zostawiając pomiędzy nimi odstępy (będą rosły)
  • Piec do zrumienienia w 180 stopniach

 

 

Comments are closed.